Blue Feather Interview (Dutch/Nederlands)

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Blue Feather Interview

Periode 1976/1980

Soul And Funk Music: Hoe en wanneer is Blue Feather tot stand gekomen?
Blue Feather: Het verhaal van Blue Feather begon in 1976 als de broers Ed en Ron Brouwer met een aantal muzikale vrienden besluiten een band op te richten. Na een aantal jaren in kleine clubs te hebben gespeeld met een repertoire van covers en een aantal eigen geschreven liedjes werd rond 1980 na een aantal personele wisselingen de zaken serieus aangepakt. De band begon zich meer toe te leggen op het schrijven van eigen liedjes en een eigen geluid, wat resulteerde in een mix van Latin, Funk en pop met meerstemmige vocalen.

Soul And Funk Music: Hoe zijn jullie aan de naam Blue Feather gekomen?
Blue Feather: Door mijn interesse voor de oorspronkelijk bewoners van Amerika de indianen (heb daar veel over gelezen) kwam ik de naam Blue Feather tegen.

Periode 1980/1984

Soul And Funk Music: Hoe zijn de contacten tot stand gekomen met Phonogram (Mercury)?
Blue Feather: In de loop van 1980 hadden we door middel van demo’s contact gezocht met verschillende platenmaatschappijen wat uiteindelijk resulteerde in een contract met Corduroy Productions en Phonogram. De keuze was op hun gevalen omdat zij van een aantal platenmaatschappijen het meest doortastend waren.

Onder leiding van producer, componist en tekstdichter Roy Beltman werd eind 1980 een 2-tal eigen geschreven liedjes opgenomen in de Wisseloord studio, "It's Love" en "Love me Tonight". "It's Love" werd begin 1981 als single uitgebracht en werd een bescheiden hitje in Nederland en België met als hoogste notering plaats 21 in de Nationale Hitparade.


{mosimage}
Als opvolger van "It's Love" werd eind 1981 "Let's Funk Tonight" als 7” en 12” maxi single uitgebracht, ondanks een aantal lovende recensies werd "Let's Funk Tonight" enigszins genegeerd door de radio stations. Desondanks werdt de 12” versie een bescheiden discotheken hitje in Nederland. Begin 1982 werd de single "Call me up" uitgebracht als 7” en 12” maxi single, deze kwam niet verder dan wat airplay op de radio.

Soul And Funk Music: Hoe was het toen jullie eerste 12" in 1981 uitkwam?
Blue Feather: Spannend, we hadden het gevoel met Let's Funk Tonight (onze eerste 12”) iets speciaals gemaakt te hebben, geen remix versie van de single, maar een voor die tijd vrij lange versie (bijna 9 min) met een uitgebreid instrumentaal gedeelte speciaal voor deze 12” gecomponeerd. Het eerste exemplaar bij mij op de draaitafel, ben ik nog zelf gaan kopen in een platenwinkel bij mij in de buurt.

Soul And Funk Music: Wat was de oplage van jullie eerste 12"?
Blue Feather: De eerste 12” Let’s Funk tonight/ It’s Love had een oplage van ca 5000 stuks (Nederland). Het eerste album Feather Funk had ook een oplage van ca 5000 stuks (Nederland).

Soul And Funk Music: Was er in die tijd nog geld voor promotie e.d?
Blue Feather:Er was niet veel geld beschikbaar voor promotie.
Na het tegenvallende resultaat van "Call me up" en "Let's Funk Tonight" twijfelden Corduroy Productions en Phonogram om nog verder te gaan met Blue Feather, maar uit een onverwachte hoek kwam goed nieuws. Door een geïmporteerde 12” remix versie van "Let's Funk Tonight" uit Canada (top 10 hit in de Canadese disco charts) ontstond grote interesse uit Engeland en Frankrijk. (Inmiddels had de Canadese remix in Engeland al de disco charts weten te bereiken)
Als reactie hierop werd "Let's Funk Tonight" officieel uitgebracht in heel Europa en een aantal landen buiten Europa, met als resultaat een groot aantal nr. 1 noteringen in vooral de disco charts in Engeland, Frankrijk, Italië, Spanje, België, Duitsland en in Zuid-Amerika met name Brazilië.


Soul And Funk Music: Let's Funk Tonight (canada Mix) is uitgekomen in canada, hoe is dat tot stand gekomen?
Dat is een mooi vehaal, via import van de Nederlandse 12” in Canada ontstaat er interesse bij een Canadees platenlabel Siamese Records, deze besluiten om "Let's Funk Tonight" in een door Peter Frost geremixte versie in Canada uit te brengen. Deze versie leverde een top 10 hit op in de Canadese Disco Charts. Ondertussen ( wederom door import) ontstond er in Engeland ook interesse omdat de Canadese versie het goed deed in de Discotheken en Clubs, dit was uiteindelijk de aanzet tot de release in heel Europa en het succes van "Let’s Funk Tonight". Jammer was alleen dat toen Siamese genoeg geld had verdiend met Blue Feather en een aantal andere artiesten, van de aardbodem verdween (Failliet nooit een dollar gezien).

 
Soul And Funk Music: Hoe lang zijn jullie bezig geweest met maken van jullie debut album Feather Funk?
Blue Feather: Onder druk van het succes in het buitenland (op dat moment hadden wij een top 10 hit in Frankrijk en Italië met let’s Funk Tonight) werd door Phonogram besloten snel een album uit te brengen. Dit resulteerde in het album Feather Funk met hierop de tot dan toe uitgebrachte 12” en de 7”singles.

Soul And Funk Music: Hoe was de sfeer in de studio?
Blue Feather: De sfeer in de studio was uitstekend, de wisseloord studio’s toen de grootste van Europa bood ongekende mogelijkheden, en met een man als Roy Beltman viel er altijd wel wat te lachen. Uiteindelijk heb ik deze periode als zeer prettig en leerzaam ervaren.

Soul And Funk Music: Zijn de tracks nog veel veranderd t.o.v. wat geschreven is?
Blue Feather: De tracks zijn nagenoeg onveranderd op vinyl terecht gekomen waarbij Roy Beltman natuurlijk wel een groot aandeel had in de productie.

Soul And Funk Music: Is het album Feather Funk ook in de uk en/of us uitgebracht?
Blue Feather: Nee, het album Feather Funk is alleen uitgebracht in Nederland, Frankrijk en Italie. Het Album Let’s funk Tonight alleen in Japan, en Shadows of the Night alleen in Nederland.
Soul And Funk Music: Hebben jullie nog prijzen ontvangen na dit succes?
Blue Feather: Ja, we hebben in Frankrijk een Oscar in ontvangst genomen voor de beste nieuwe groep van 1982. We zijn ook geeindigt op een 2e plaats bij de uitreiking van de Nederlandse exportprijs.
{mosimage}
Soul And Funk Music: Wat was de opvolger van Let's Funk Tonight?
Blue Feather: Als opvolger werd in 1983 Let it Out wereldwijd uitgebracht. Dit werd een bescheiden hit in Engeland, Frankrijk, Italië, Spanje, België, Duitsland en Zuid-Amerika met name Brazilië.

Soul And Funk Music: Wat is precies het verschil tussen het album Feather Funk, en het in japan uitgebrachte album Let's Funk Tonight?
Blue Feather:Het Japanse album is duidelijk anders dan de Feather funk LP. In plaats van de 12”s staan op deze Lp de single versies van "It’s Love" en "Call me Up" en als extra’s De 7”versie van "Let it Out" (onze 4e single) en 2 nieuwe nummers "Keep on Dancing" en "Let’s go out Tonight" deze zijn nooit eerder uitgebracht dus alleen op dit album. Persoonlijk vind ik dit ons beste Album. ( er komt misschien een reissue )
Line up 1980/1984:
Ed Brouwer: Solo Guitar Lead and Backing vocals.
Ron Brouwer: Rhythm Guitar Lead and Backing vocals.
Jan Weeda: Keyboards Lead and backing vocals.
Rob Hoelen: Bass Gitaar.
Dirk Nusink: Percussie.
Lex Nusink: Drums.

Gebruikte instrumenten op Feather Funk:
Gitaren: Fender Stratocaster, Versterkers: Fender Twinn reverb
Keyboards: Fender Rhodes, Arp solist synt, solina strings, Juno 60, vleugel.
Basgitaar: Peavy
Conga’s timbala’s, bong’s en allerhande percussie instrumenten
Ludwig drumstel, Linn drumcomputer (Let it Out, Keep on Dancing, en Let’s go out Tonight)
Soul And Funk Music: Waarom zijn Corduroy/Phonogram en Blue Feather uit elkaar gegaan?
Blue Feather: Na een muzikale impasse werd in 1984 door Corduroy/Phonogram en Blue Feather besloten om uit elkaar te gaan.

Periode 1985/1990

Soul And Funk Music: Het heeft even geduurd voordat Blue Feather met iets nieuws kwam. Hoe kwam dit?
Blue Feather: Na een moeilijke periode (vertrekkende bandleden, muzikale richting), kwam er begin 1985 een aanbieding van Jan Vis (artiestenbureau) om een LP op te nemen in eigen beheer in de Brilly sound studio te Rosmalen. Met de 4 overgebleven leden werd de LP Shadows of the Night opgenomen die werd uitgebracht door CNR.

Soul And Funk Music: Hoeveel singles werden van het album Shadows of the Night gereleased?
Blue Feather: Van deze LP werden 2 singles getrokken, Shadows of the Night 7” en een 12”remix versie van (Peter Duikersloot en Rutger Kroesse) en After Midnight waarvan de laatste in een 12” remix versie een bescheiden discotheken hit werd in oa Duitsland.

Soul And Funk Music: Rutger Kroese remixer Shadows of the Night, hoe was de samenwerking?
Blue Feather: Zelf hebben wij geen contact gehad met Rutger Kroese Dit is via CNR gelopen.

Soul And Funk Music: Was het maken van het album Shadows of the Night anders dan Feather Funk
Blue Feather: In 1984 zaten wij zonder platenmaatschappij toen wij een aanbieding kregen van Jan Vis om een Lp op te nemen in zijn studio te Rosmalen. Feather funk was meer een best of Lp. Bij Shadows of the Night waren de liedjes speciaal geschreven als LP, pas later zijn er singles van geselecteerd, en wij verzorgden zelf de totale productie, uiteindelijk is het album in 2 weken opgenomen.

Line up 1985/1988 Shadows of the Night.
Ed Brouwer: Solo Guitar lead en backing vocals.
Ron Brouwer: Rhythm Guitar Lead and Backing vocals.
Jan Weeda: Keyboards Lead and Backing vocals.
Dirk Nusink: Percussie.

Gebruikte instrumenten op Shadows of the Night: Keyboards: Yamaha DX7, Fender Rhodes, Juno 60, vleugel, Moog bass Synt
Gitaren: Fender Stratocaster
Drums: Emu Drumulator
Bass: Fretloze fender bass,
Percussie computer Roland, allerhande percussie instrumenten

In 1989 komt er een 12” remix versie van Let's Funk Tonight op de markt (wild boys remix), deze mix zorgt opnieuw voor een bescheiden hit in een aantal Europese landen. (vooral Frankrijk).
In de periode 1990 tot heden is Blue Feather in de weer geweest met het schrijven en produceren van liedjes en Cd’s voor andere artiesten.
Soul And Funk Music: Hebben jullie ook televisie optredens gedaan / zijn er video clips gemaakt?
Blue Feather: Ja bij Nederland muziekland (Veronica 1981 met Let’s Funk tonight) en Countdown (Veronica 1983 met Let it Out), Frankrijk de uitreiking van de Disc de O’r voor beste nieuwe groep van 1981 samen met oa Imagination. Een optreden voor de Spaanse TV (Tenerife) in 1982. En een Special voor de Poolse TV van 1 uur en 30 minuten (1983).

Soul And Funk Music: Deden jullie ook live optredens?
Blue Feather: Maar natuurlijk in de periode tussen 1980 en 1986 hebben we door heel Nederland opgetreden (4x Per week). Ook hebben we een aantal keren door Engeland, Wales en Schotland getoerd, met als hoogtepunt een optreden in Hammersmith Odeon (Londen) samen met de soul/funk band Light of the World, en een tour in Spanje (Canarische eilanden).

{mosimage}
Soul And Funk Music: Hebben jullie nog unreleased materiaal? Ja een aantal nummers die zijn opgenomen na de LP Shadows of the Night voor evt een volgende LP.

Soul And Funk Music: Wie waren jou voorbeelden?
Blue Feather: Mijn voorbeelden als gitarist waren Eric Clapton en Dave Mason en later George Benson.

Soul And Funk Music: Waar luisterden jullie/jij destijds naar (groep/artiesten)?
Blue Feather: Naar bijna alles, van Level 42, Earth Wind And Fire, George Benson, Shalamar, tot de Eagles en Doobie Brothers enz.

Soul And Funk Music: Waar luisterden jullie/jij destijds naar (radio)?
Blue Feather: Ferry Maat Soul Show, Frits Spits, Mart v/d Stadt, Jan Rietman

Soul And Funk Music: Wat vind je huidige soul muziek?
Blue Feather: Er zit wel eens iets leuks tussen.

Soul And Funk Music: Hoor je eigen productie nog eens voorbij komen?
Blue Feather: In het buitenland regelmatig, in Nederland te weinig, een enkele keer bij de Soulshow En regelmatig op internet.

Soul And Funk Music: Heb je nog contacten met de andere band leden?
Blue Feather: Natuurlijk met mijn broer, maar ook met Dirk Nusink (Percusionist) , Jan Weeda (keyboards) Rob Hoelen (Bassist).

Soul And Funk Music: Spelen jullie nog?
Blue Feather: Als Blue Feather niet, maar samen met mijn broer Ron Brouwer ben ik nog steeds actief met het componeren en opnemen van songs.

Soul And Funk Music: Wat vind je er van dat de Let's Funk Tonight een rare track is (ze staan voor $178 op internet)?
Blue Feather: Ja ik kom dit ook wel eens tegen op internet, maar Ik geloof niet dat let’s Funk Tonight zo’n rare track is (er zijn er ca 300.000 van verkocht), maar voor verzamelaars wel Feather Funk, en het orginele album Shadows of the Night, en zeker de Japanse LP Let’s Funk Tonight. Deze albums worden op internet inderdaad verkocht voor prijzen tussen $80 en $300 dollar.

Soul And Funk Music: Zou jij het voor uitgeven?
Als ik het graag zou willen hebben wel.

Soul And Funk Music: Wat vind je van het digitale tijdperk (mp3s downloaden)?
Blue Feather: Het illegaal uitwisselen en downloaden, dat is een slechte zaak voor de artiesten en componisten. Misschien is het legaal aanbieden van muziek tegen een billijke prijs een oplossing, maar helemaal tegenhouden lijkt mij bijna onmogelijk. Het hoort een beetje bij het digitale tijdperk.

Soul And Funk Music: Door wie is Shadows of the Night gereissued?
De reissue is een initiatief van Vinyl Masterpiece een betrekkelijk nieuwe Nederlandse maatschappij gespecialiseerd in Hard to find disco/funk classics, met hen heb ik regelmatig contact. Voor mensen die geïnteresseerd zijn in de reissue van Shadows of the Night, kijk op www.vinyl-masterpiece.com. Bij dezelfde maatschappij ( en bij o.a www.bol.com) is ook verkrijgbaar de CD Nighttime Lovers 1 met daarop een nooit eerder uitgebrachte 12”versie van het nummer Feelgood (van de LP Shadows of the Night). De Orginele 12” versie van Let’s funk tonight is recent verschenen op de CD Funky Collector vol 16 deze is op internet te koop.
Ga naar de artiesten pagina van Blue Feather voor meer en volledige krantenknipsels.
bleu_feather_nationale_hitparade.jpg bleu_feather_engelse_hitparade.jpg
     
     

Copyright © 2004 - 2024 SOULANDFUNKMUSIC.COM. All Rights Reserved.